Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Események

2024. 02.22. és 02.23. / TÖKÖL / MÉK által akkreditált 2+1,5 pontos képzés / Az ÖKO- építkezés alapjai-Fenntarthatóság, egészség és karbonsemlegesség jegyében

Időpont: 2024.02.22. és 2024.02.23.  Helyszín: KP Sales House Kft. – Tököl, Vince Tanya (készház üzem)(Térkép navigációs linkje ide kattintva elérhető)

A konferencia mindkét napja a Magyar Építész Kamara által akkreditált. Az első nap 2, a második napon 1,5 pontot kaphatnak a mérnökök.

2024.02.22. csütörtök – 1. nap

8:30-9:00                            Regisztráció

9:00-9:15                             Megnyitó, köszöntő – dr. Kapros Zoltán osztályvezető Építésgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkárság Építésinnovációs Főosztály

9:15-10:00                          Természetes építőanyagokkal a karbonsemleges építőiparért – Bíró Péter nemzetközi épületbiológus, Biobaushop Kft. ügyvezetője, ÉVOSZ-MAKÉSZ elnökségi tag

10:00-10:45                        A készház, szerelt ház, moduláris ház építésztervezése napjainkban – Jurtin László okl. építészmérnök, JRT Stúdió 

10:45-11:45                        Vesta Eco minősített szalmaépítészeti rendszer – Robert Kocewicz, PhD. építészmérnök, Vesta Eco ügyvezetője

11:45-12:15                        Kávészünet

12:15-13:00                       Szerelt technológiával (könnyűszerkezetes) megvalósuló építkezés statikus szemmel – Reszegi Sándor okl. építőmérnök, KreaBim Kft. ügyvezetője

13:00-13:45                        Kender, mint CO2 negatív anyag – Horesnyi Béla Café Plusz Kft. ügyvezetője

13:45-14:30                        Ebédszünet

14:30-15:15                       A készház, mint a környezettudatos építés eszköze. Európai és magyarországi trendek, típusok –                 Kárpáti József Készház Menedzser Kft ügyvezetője

15:15-16:00                       Készházak és modulházak gyártása és kivitelezése természetes és fenntartható alapanyagok felhasználásával – Borka Árpád Kp Sales House Kft fejlesztési vezetője, ÉVOSZ-MAKÉSZ elnökségi tag

16:00-16:45                        A magyar építőipar és a mezőgazdaság találkozása a karbonsemlegesség és a fenntartóság jegyében. Fókuszban a kender és a belőle gyártható építőanyagok – Borka Árpád Kenderikum Zrt vezérigazgatója

16:45- 17:30                       Konzultáció az előadókkal

2024.02.23. péntek – 2. nap

8:45-9:00                            Regisztráció, megnyitó

9:00-9:45                            Épületbiológia a gyakorlatban-az egészséges otthonokért és munkahelyekért
Bíró Péter 
nemzetközi épületbiológus, Biobaushop Kft. ügyvezetője ÉVOSZ-MAKÉSZ elnökségi tag

9:45-11:45                          Vesta Eco szalmaszigetelés- homlokzati vakolt szigetelés mészvakolattal, tetőszigetelési- és válaszfal rendszerek/ Gyakorlati bemutató – Robert KocewiczPhD. építészmérnök, Vesta Eco ügyvezetője

11:45-12:15                        Kávészünet

12:15-13:45                        Üzemileg előregyártott készház falszerkezetek összeszerelése, majd STEICO farost gépi szigetelés befújásának bemutatása. STEICO farost és cellulóz hőszigetelések valós tűztesztje- Bíró Péter nemzetközi épületbiológus és Borka Árpád Kp Sales House Kft fejlesztési vezetője, ÉVOSZ-MAKÉSZ elnökségi tagok

13:45-14:30                        Ebédszünet

Egész nap- 9:00-17:00     Beltéri vakolatrendszerek és természetes felületképzési megoldásai különböző alapokon /Gyakorlati bemutató – Bíró Árpád vályogépítő- és kőműves mester, az Európai Vályogépítészeti Oktatási központ szakoktatója

14:30- 17:00                       Konzultáció az előadókkal

REGISZTRÁLNI AZ ALÁBBI FORM KITÖLTÉSÉVEL LEHETSÉGES:

Regisztráció Tökölre

Kérjük szíveskedj kitölteni a formot a jelentkezéshez

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
szakmai jelentkezők számára kötelező kitölteni
szakmai jelentkezők számára kötelező kitölteni
Számlázási cím(Kötelező)

Belépődíjak:
Szakmabelieknek, akik kreditpontot igényelnek:
1. nap: 9345 Ft
2. nap: 9345Ft
Kétnapos belépő megvásárlása esetén: 15 000 Ft
Magánszemélyek számára:
1. nap: 8410 Ft
2. nap: 8410 Ft
Kétnapos belépő megvásárlása esetén: 12 000 Ft.
Az ár tartalmazza az áfa összegét is.

Fizetési adatok

Belépőjegy választása(Kötelező)


  1. nap előadói, előadásainak részletesebb bemutatása

Bíró Péter- Természetes építőanyagokkal a karbonsemleges építőiparért

Napjainkra sajnos elmondható, hogy az építőipar lett az egyik legkörnyezetterhelőbb iparágak egyike. A természetes építőanyagok a jövőben megkerülhetetlen szerepet tölthetnek be ha el akarjuk érni a klímavédelmi célokat. Az elmúlt 2 évtizedben a természetes építőanyagok területén óriási fejlesztések történtek és mára újra betölthetik megérdemelt helyüket a kommersz építőanyagok mellett. Válogatott hazai és nemzetközi példákon keresztül betekintést kaphatunk a sokszínű felhasználási lehetőségekre.

Jurtin László: A készház, szerelt ház, moduláris ház építésztervezése napjainkban

20 éves készház, szerelt házas építésztervezői tapasztalat megosztása az építési hatóság és az építész, valamint a készházak vonatkozásában.

Az előadáson bemutatásra kerül egy egyszintes és egy betonfödémmel megvalósuló készház építész tervdokumentációja.

Mire kell odafigyelni a készház, moduláris ház tervezése során és, hogyan lehet a kivitelezésnél jelentős összeget megtakarítani a BIM-es tervezés által?

Robert Kocewicz, PhD A szalma alapú, minősített hőszigetelő rendszerek bemutatása

Vesta-Eco elméleti és gyakorlati bemutató.

A természetes szalma szigetelések tulajdonságainak és alkalmazási lehetőségeinek bemutatása

Az ideális rétegrendek, páratechnikailag nyitott szerkezetek ismertetése

Belső oldali hőszigetelés lehetőségeit természetes anyagokkal

A befújásos szalma hőszigetelések elméleti és gyakorlati bemutatása és készház falszerkezetbe

A fenntartható építészet titkainak ismertetése és lehetőségei a Vesta Eco termékekkel.

Reszegi Sándor: Szerelt technológiával (könnyűszerkezetes) megvalósuló építkezés statikus szemmel.

A szerkezeti anyagok ismertetése után bemutatásra kerül, hogy milyen lehetőségek vannak a készházépítésben a XXI. században.

Mire kell odafigyelni a készházak statikai tervezésénél és a gyártmánytervezésénél?

Statikai példák kerülnek bemutatásra a gyártmánytervezés és a kivitelezés tekintetében.

Földrengés, extrém időjárási körülmények bemutatása a készházak oldaláról.

Kárpáti József- A Készház mint a környezettudatos építés eszköze.- Európai és magyarországi trendek, típusok

Az építményeink felelősek a primér energia felhasználásának 40%-ért, és a CO2 kibocsátás 28%-ért. Hasonló adatok nap mint nap kerülnek nyilvánosságra. Tehát a klímaváltozásért felelősök közül, mi biztosan dobogósok vagyunk? Ha igen, hol követjük el a hibát? Az épületeink működtetése során, a kivitelezés kapcsán, vagy az építési termékek előállításakor? Legyünk spórolósak, vagy hatékonyak? Lehet sziget üzemmódú közmű csatlakozás nélküli épület, 0 CO2 kibocsátással? Mi van a meglévő épület állománnyal? 

Borka Árpád: Készházak és modulházak gyártása és kivitelezése természetes és fenntartható alapanyagok felhasználásával. Bemutatásra kerülnek a napjainkban hazánkban már megjelent szerelt és moduláris ház megoldások beleértve az acélszerkezetes és favázas épületeket. 

Milyen engedélyek kellenek ahhoz, hogy valaki készházat, szerelt házat gyárthasson, építhessen?

Összehasonlításra kerülnek, hogy mi a különbség egy környezettudatos szalma, kender, farost szigeteléssel ellátott új szerelt ház és egy általánosságban épített polisztirollal, szálas üveg- vagy kőzetgyapot szigeteléssel ellátott ház hőszigetelési paraméterei és hőtároló kapacitása között, illetve a környezetünkre és egészségünkre gyakorolt hatásáról is kiderülnek részletek. 

Ismertetésre kerül, hogy a készházas üzemi előregyártásnak milyen lehetőségei és előnyei vannak napjainkban és milyen jövőbeli megoldások léteznek már a piacon beleértve a szerkezeti anyag gyártását, a megmunkálást, fal és tető szerelést, a természetes alapanyagok szerkezetbe építését, valamint a palánkolások elvégzését. 

Az üzemben megtekinthető egy rövid bemutató keretében a készház acélgyártó CNC-s gépsor, a CNC-s gerendaszabász gép és egy farost befújó automata berendezés, valamint egy félautomata laptermék szegező és csavarozó gép. 

Borka Árpád: A magyar építőipar és a mezőgazdaság találkozása a karbonsemlegesség és a fenntartóság jegyében. Fókuszban a kender és a belőle gyártható építőanyagok. 

Hazánk a rendszerváltást megelőző évtizedekben nagyhatalom volt az ipari kendertermesztésben és annak feldolgozásában. Kenderből készültek a ruha anyagok, a zsákok, vásznak, kötelek és rengeteg más természetes anyagunk, melyet pár év alatt a nem fenntartható, káros műanyagokkal helyettesítettünk. 

Van lehetőség, a hazai kendertermesztés felélesztésében és bemutatásra kerül, hogy milyen szigeteléseket, valamint épületszerkezeti kompozit termékeket lehet a karbonnegatív kenderből előállítani. 

Az előadás végén cellulóz, farost, kőzetgyapot, üveggyapot és polisztirol szigetelés égéstesztjét lehet megtekinteni. 

2. nap:

Bíró Árpád- Beltéri vakolatrendszerek és természetes felületképzési megoldásai különböző alapokon

Biró Árpád, több, mint 40 év kivitelezési tapasztalatával rendelkező nemzetközileg elismert vályogépítő mester, az Európai Vályogépítészeti Oktatási központ szakoktatója és több hazai tanítványa egész napos bemutatót tart a természetes alapanyagokból készülő vakolatrendszerekről és dekorációs festési eljárásokról. 

A bemutatón Bíró Árpád tanítványai segítenek a természetes alapanyagokból készülő munkák bemutatásában: Magyar Erika mávész, Csabai Imre asztalos mester, Lovász István festő- és vakoló mester.
Az aktív bemutató során betekintést kapnak az építtetők, felújítók, kereskedők, tervezők, kivitelezők, több hazánkban egyedülálló minőségű BIOKAY termékek és építőanyagok felhasználási módjáról.

Bemutatásra kerülnek különböző vakolatréteg felépítmények és bevonatrendszerek az alapozástól a kész felület elkészítéséig különböző alapfelületeken. 

Vakolatra vagy gipszkarton felületekre is felhordható dekoratív vályog – és meszes bevonatokat, vályog tükörglettet, vályog nemesvakolatot és 3D plasztikus vályog felületet is készítenek. 

A bemutatónap zárásaként kerül kivitelezésre olyan felület, mely 100%-ban csempe nélkül vízlepergető művészi kivitelezésű (anyag és mészbevonat) felületet biztosít úgy, hogy a fal képes a lélegzésre, mely a vályogházak mellett a modern építészetben is felhasználható. 

Robert Kocewicz Phd, Arch  a Vesta ECO,  mutatja be a szerelt technológiás (könnyűszerkezetes) házakhoz kifejlesztett vakolható szalma hőszigetelést, szarufa fölötti szalma szigetelést, valamint flexibilis szalma hőszigetelést, melyet a válaszfalakba és ferdesíkba helyezhetünk el. Ezenkívül befújásos szalma hőszigetelést is készítünk egy készház falszerkezetben és megismerkedhetnek a jelenlévők egy olyan szalmapanellel, melyet beltéri szigetelésként használhatunk vályogházaknál. 

A készházgyártó üzemben be fogunk mutatni egy passzívház követelményeknek is megfelelő öko-falszerkezetet STEICO farost statikai elemekkel és hőszigetelésekkel. 

Biró PéterÉpületbiológiai az egészséges otthonokért és munkahelyekért

Az épületbiológiai tudománya az egészséges, fenntartható életterek és munkahelyek megteremtésével foglalkozó 40 éve létező tudomány. Tagjai között főként építészek, építőmérnökök, kivitelezők és egészségügyi területen dolgozók találhatóak. Tudományos mérésekkel és laborvizsgálatokkal alátámasztva vizsgálja, hogyan hat az épített környezetünk a bolygónkra és azt hogy milyen egészségügyi hatással bírnak az épületeink az egészségünkre. Az épületbiológiai 25 alapszabályával olyan gyakorlatias útmutatót mutatok be, amelynek segítségével emberközeli, egészséges és fenntartható épületek valósíthatóak meg.

Gyakorlati bemutató és előadás természetes farost, cellulóz, kender, szalma, befújásos hőszigetelésekr

Az előadók bemutatása:

Borka Árpád 25 éve környezettudatos, fenntartható otthonokkal, főként  fa- és acélvázas készházak kutatás-fejlesztésével, gyártásával, kivitelezésével foglalkozik.  

Az ÉVOSZ,  Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetsége Szakmai Tagozatának (MAKÉSZ) elnökségi tagja.  

Több száz fenntartható szerelt technológiás családi ház tervezésében, gyártásában és kivitelezésében vett részt az elmúlt években. 

Kiemelt fontosságú számára a moduláris házak fejlesztése, a 3D épület nyomtatás természetes kompozit anyagokból és a természetes alapanyagok építőipari felhasználásának fejlesztése, alkalmazása. 

Több, mint két évtizede fejleszti és szerkeszti az egyik legrégebbi és legnagyobb látogatottságú készházas weboldalt, a www.kp.hu -t, ahol eddig 2500 cikket publikált. 

Az elmúlt 10 évben a Kp Sales House Kft-nél felel a fejlesztésért, gyártásért. 

A vállalkozás ÉVOSZ és MAKÉSZ tag, illetve MAKÉSZ védjeggyel rendelkezik, a D&B nemzetközi pénzügyi minősítő által több éve a legmagasabb GOLD AAA minősítésű, mely eredményre a hazai cégek cca. 1,4%-a jogosult. 

A Kenderikum Zrt alapító és igazgatósági tagjajként az egyik legnagyobb karbonsemlegességi potenciállal rendelkező őshonos növényünk, az ipari kender termesztésének újraindításával és a kenderből előállított építőipari statikai és hőszigetelő termékek előállításának lehetőségével foglalkozik.

A 2022-es SOLAR DECATHLON EUROPE németországi versenyen a csapat aranyfokozatú támogatójaként vett részt.  

A Pécsi egyetemmel és több Makész-es és más hazai vállalkozással együttműködve, az “Emberközpontú belsőépítészeti díj” első helyezését hozták el hazánknak a németországi versenyen. 

Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán korábban és az idei évben is előadóként vesz részt a MAKÉSZ fakultatív oktatásán, melynek két témája a “Készházak és moduláris házak jelene és jövője a fenntartható építészetben, valamint az Szerelt házak üzemi előregyártása”.

Weboldalai: www.kp.huwww.puzzlehome.euwww.otthontervek.huwww.kenderikum.hu 

Bíró Árpád:

EU okj vizsgával rendelkezdő vályogépítő- és kőműves mester, magasépítő technikus és az Európai Vályogépítészeti Oktatási központ szakoktatója vagyok. 53 éves szakmai tapasztalatom alatt kellő gyakorlatot szereztem a hagyományos, és műemléki épületek felújításában, restaurálásában. Többszörös Műemlékvédelmi díjat kaptam Dél-Hessenben. Elhivatottságom a magyarországi szakemberképzés, az öko- és fenntartható építészet gyakorlati támogatása, és tudás átadása. A KÖRÉPÍTŐK alapító tagjai közé tartozok.

Jurtin László

Több, mint 20 éve foglalkozom építészmérnöki tevékenységgel, dunakeszi székhelyen vezetem a JRT Építész Stúdiót, de csapatommal az egész országban dolgozunk. 

Többszáz családi ház építészmérnöki munkáiban vettem részt, de felújításoknál is közreműködtem, társasházakat és középületeket is terveztem. 

Nagyon fontosnak tartom, hogy az általam tervezett, majd épülő házak legyenek kiemelten energiatakarékosak és amennyiben lehetséges fenntartható, karbonsemleges anyagokból készüljenek. 

A munkáim jelentős része szárazépítészeti eljárással megvalósuló szerelt házak (készházak) építésztervezése volt és aktívan részt veszek a Kp Sales House Kft -vel közösen a moduláris házak tervezésében és sorozatgyártásának megvalósíthatóságában. 

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a tervezés során a BIM elvek alapján dolgozzunk és így szorosan együtt tudunk működni a statikussal, a gyártmánytervezőkkel, a kivitelezőkkel, a 3D épülettervezés pedig megkönnyíti az építtetőkkel való munkát is, hiszen a laikusok VR szemüveggel sokkal élethűben el tudják képzelni a tervezett munkát, akik pontosabb döntéseket tudnak hozni. 

Érdekeltség és weboldal: JRT Stúdió Bt.,  www.jrtstudio.hu

Reszegi Sándor

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki karán, Híd- és műtárgy szakirányon végzett 2010-ben. 

Hídszerkezeti tervező, hídszerkezeti szakértő, tartószerkezeti tervező és tartószerkezeti szakértői jogosultsággal rendelkezik. 

A KreaBIM statikus csapatának az ügyvezetője és a vezető tervezője. 

Korábban új családi házak, nyaralók, társasházak, középületek (iskolák, óvodák), üzletek, irodaépületek, éttermek, szállodák, fürdő komplexumok, ipari csarnokok, mezőgazdasági épületek, tárolócsarnokok, lovardák, hidak és támfalak tervezésében vett részt. 

A KreaBIM vállalkozásával komplexen átfogja az acél-, fa- és vasbetonszerkezetek statikus kiviteli tervezését, tartószerkezeti engedélyezési, kiviteli, gyártmány- és megvalósulási tervdokumentációk összeállítását és ezek szakértését. 

A Kp Sales House Kft és a JRT Stúdió Bt vállalkozásokkal több éve együtt dolgoznak a készházak és moduláris házak üzemi előregyártásán és sorozatgyártásán. 

Érdekeltség és weboldal: KreaBim Kft.,  https://kreabim.hu

Horesnyi Béla

Horesnyi Béla vagyok a kenderbetonhaz.hu weboldal szerkesztője, hazai kenderházak kivitelezője. Több mint 10 éve foglalkozom magas energiatakarékosságú épületek kulcsrakész kivitelezésével. 2016 óta folyamatosan építek Magyarországon kenderházakat, annak alapanyagait forgalmazom. Valós építkezéseken oktatom a kenderházak kivitelezését elméleti és gyakorlati formában.

Kárpáti József

Kárpáti József a Készház építési technológia elkötelezett híve. Az osztrák Bien-Zenker készházépítő cégnél ismerkedett meg a technológiával, mint tanácsadó. A munkaköri kötelességén túl is népszerűsítette a készház technológiát, előadásokat tartott, a MAKÉSZ alelnöke, majd elnöke lett. Ma a környezettudatos építés, ezen belül is a fa és más természetes alapanyagú építési termékek használatának tanácsadója. Aktív szerepet vállalt, és vállal, a jogalkotókkal, a tudás központokkal, a kivitelezőkkel, beruházókkal, való kapcsolattartásban, hogy kezdeményezze, terjessze a környezettudatos, a klíma védelmet szolgáló, karbon semleges technológia minél szélesebb körben történő használatát!

Bíró Péter

Biró Péter IBN nemzetközi épületbiológus, az Európai Vályogépítészeti Oktatási Központ szakoktatója, a BIOKAY ügyvezetője, és a Naturica Group Kft ügyvezetője. 13 éve foglalkozom természetes, környezetbarát építőanyagok fejlesztésével és forgalmazásával. 2021 óta üzemeltetek egy akkreditált épületbiológiai tanácsadó irodát Gyulán.


Kérdés esetén, az alábbi elérhetőségek egyikén érdeklődjön: 
info@biokaypremiumpartner.hu 
Telefonszám: 06-1/5-06-06-06, 06-70/635-55-97

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb