Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Események

2024.03.21. – EGER / MÉK által akkreditált 2 pontos képzés / Az ÖKO- építkezés alapjai-Fenntarthatóság, egészség és karbonsemlegesség jegyében

8:15-8:45                 Regisztráció

8:45-9:00                 Megnyitó, köszöntő
Kárpáti József 
Készház Menedzser Kft. ügyvezetője

9:00-9:45                 Épületbiológia a gyakorlatban-az egészséges otthonokért és munkahelyekért
Bíró Péter 
nemzetközi épületbiológus, Biobaushop Kft. ügyvezetője, ÉVOSZ-MAKÉSZ elnökségi tag

9:45-10:30               Természetes anyaghasználaton alapuló építéskultúra (Építési szabályozás, építési technikák)
Bihari
 Ádám okl. építészmérnök, NaturARCH csoport ügyvezetője, KÖRÉPÍTŐK elnöke

10:30-11:15             Kender, mint CO2 negatív anyag
Horesnyi Béla 
Café Plusz Kft. ügyvezetője

11:15-12:00             Hőszigetelési alkalmazástechnika a karbonsemlegesség jegyében
Kovács Zsófia
 okl. építőmérnök, MM-mérnök Stúdió vezetője

12:00-12:45             Ebédszünet

12:45-13:30             „Tudatos embernek, tudatos házat” – Mi tud egy nagypaneles favázas készház?
Bogdán Attila
 okl. faipari mérnök, Platánplán Kft. ügyvezetője

 13:30-14:15            A zöld ötven árnyalata – avagy a környezettudatos elvek érvényesülése az építés területén
Varga Rita 
okl. építészmérnök, Eco- kuckó Építész Iroda tulajdonosa

14:15-14:45             Szalmabála építészet körkép
Révész Gabriella
 okl. építészmérnök, környezetmérnök, Magyar Szalmaépítők Egyesületének elnöke

14:45-15:10             kávészünet

15:10-15:55             Befújt farost szigetelés előnyei és gyakorlati alkalmazása elmélet és bemutató
Bíró Péter 
nemzetközi épületbiológus, Biobaushop Kft. ügyvezetője, ÉVOSZ-MAKÉSZ elnökségi tag

15:55-16:40             Vályog szárazépítészeti rendszerek
Bíró Árpád 
vályogépítő- és kőműves mester, az Európai Vályogépítészeti Oktatási központ szakoktatója

napközben              Konzultáció az előadókkal

Előadások rövid bemutatása

Bíró Péter – Épületbiológiai az egészséges otthonokért és munkahelyekért: Az épületbiológiai tudománya az egészséges, fenntartható életterek és munkahelyek megteremtésével foglalkozó 40 éve létező tudomány. Tagjai között főként építészek, építőmérnökök, kivitelezők és egészségügyi területen dolgozók találhatóak. Tudományos mérésekkel és laborvizsgálatokkal alátámasztva vizsgálja, hogyan hat az épített környezetünk a bolygónkra és azt hogy milyen egészségügyi hatással bírnak az épületeink az egészségünkre. Az épületbiológiai 25 alapszabályával olyan gyakorlatias útmutatót mutatok be, amelynek segítségével emberközeli, egészséges és fenntartható épületek valósíthatóak meg.

Bihari Ádám – Természetes anyaghasználaton alapuló építéskultúra (Építési szabályozás, építési technikák: Az előadás egy szakmai körkép kiindulás a vernakuláris (népi) építészetből, a természetes építőanyagok hazai építési szabályozásán keresztül, külföldi jó példákon, és hazai esettanulmányokon át.

Horesnyi Béla – Kender mint CO2 negatív építőanyag: Bemutatom a kenderépítészet elméleti alapjait és a gyakorlati kivitelezés lehetőségeit. Beszélek a Kenderikum Zrt-ről, aki újra szeretné indítani a Magyar kender termesztést, feldolgozást koncentrálva az építőiparra.

Kovács Zsófia – Hőszigetelési alkalmazástechnika a karbonsemlegesség jegyében: Manapság az építőiparban szinte mindennél jobban előtérbe került az épületeink energiahatékonysága, és ezzel párhuzamosan a környezetünkre gyakorolt ökológiai lábnyomunk is. Az előadás során különböző építéstechnológiákon keresztül mutatom be a falazatok, tetőszerkezetek és azok hőszigetelésének kapcsolatát, karbonsemleges megoldásait. Kitekintek az egyes csomópontok során alkalmazott színes kivitelezési megoldásokra, az össze nem illő építési anyagok gyakori használatára, kiemelve a holisztikus és rendszerben készülő tervezés követendő alappilléreit.

Bogdán Attila – „Tudatos embernek, tudatos házat”- Mi tud egy nagypaneles favázas készház?: Bemutatjuk, hogyan épül fel egy Platánplán nagypaneles készház. A tervezéstől a kivitelezésig, a felhasznált környezetbarát, természetes alapanyagokkal. (Cellulóz, farost szigetelés, fa nyílászárók, lélegző festékek, vakolatok.) Felhasznált szerkezeti megoldások, technológiák bemutatása. 

Varga Rita – A zöld ötven árnyalata,- avagy a környezettudatos elvek érvényesülése az építés területén: Elértük, hogy divatos szóvá vált mára a „zöld”, mint jelző a környezettudatos, a természetes, illetve karbonsemleges anyagok technológiák eladása terén. De vajon mennyire áll ez az igazság talaján? Milyen elvek alapján mondhatjuk bármire is nyugodt szívvel azt, hogy fenntartható, nem terheli a Föld bolygót, segíti az emberiség egészséges megmaradását? – sokrétű gondolatfolyamot indít el bennünk a kérdés. Hogy a jószándékú törekvés ne csak egy jól csengő reklámszöveg, vagy logó legyen, ismernünk kell a természetet az anyagok fizikális működési mechanizmusát, a Föld bonyolult biológiáját, és mindezt a társadalomban működtetve. Az előadásomban elsősorban az építés terén vizsgálódva szeretnék rávilágítani az építőanyagok, és használatban lévő technológiák, valamint a tervezési elvek környezettudatosságára.

Révész Gabriella – Szalmabála építészet körkép: Szalmabála építészet történeteSzalmabálával szemben támasztott követelmények; Szalmabála fizikai tulajdonságaiSzerkezeti megoldások, technológiák (vázkitöltő, teherhordó, hibrid); Vályogvakolat, vályogtégla, mint a bálafal kiegészítője;Vályogvakolat tulajdonságaiMegvalósult épületek Magyarországon és EurópábanSzalmabála építészet gazdasági, társadalmi és szociális attitűdjei.

Bíró Péter – Befújt farost szigetelés előnyei és gyakorlati alkalmazása elmélet és bemutató: Napjainkra sajnos elmondható, hogy az építőipar lett az egyik legkörnyezetterhelőbb iparágak egyike. A természetes építőanyagok a jövőben megkerülhetetlen szerepet tölthetnek be, ha el akarjuk érni a klímavédelmi célokat. Az elmúlt 2 évtizedben a természetes építőanyagok területén óriási fejlesztések történtek és mára újra betölthetik megérdemelt helyüket a kommersz építőanyagok mellett. Válogatott hazai és nemzetközi példákon keresztül betekintést kaphatunk a sokszínű felhasználási lehetőségekre.

Bíró Árpád – Vályog szárazépítészeti rendszerek: A gyakorlati bemutató során, megismerkedhetünk a környezetbarát fa felületképző anyagokkal. Lenolajok, lenolajbázisú bevonatok fedőfestékek és lazúrok. Fa nyílászárók külső és beltéri felületképző anyagai. Standolajok, félolajok, narancsolaj. Megismerkedhetünk a tradicionális svédvörös fa festékekkel is.

Kérjük szíveskedj kitölteni a formot a jelentkezéshez

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
szakmai jelentkezők számára kötelező kitölteni
szakmai jelentkezők számára kötelező kitölteni
Számlázási cím(Kötelező)

Belépődíjak:
Szakmabelieknek, akik kreditpontot igényelnek: 9345 Forint
Magánszemélyeknek: 8410 Forint, 10% kedvezménnyel.
Az ár tartalmazza az áfa összegét is.

Fizetési adatok

Belépőjegy választása(Kötelező)
Magánszemélyeknek 10% kedvezménnyel
Amennyiben rendelkezik kedvezményes kupon kóddal, akkor kérjük írja be. Az itt látható ár itt nem változik, de a kiküldött számlában jóváírjuk a kuponkódhoz tartozó kedvezmény összegét.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb