Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BIOKAY BLOG

“Emberközpontú belsőépítészeti díj első helyezett” lett a világversenyen a magyar épület, melyet 14 nap alatt építettek

A 2022-es évben Németországban, Wuppertalban került megrendezésre a SOLAR DECATHLON EUROPE verseny.

Egy különleges megoldásokat felvonultató többfunkciós lakóház, a MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthon nyerte el a 2022-es wuppertali Solar Decathlon Emberközpontú belsőépítészeti díját, melyben 3 MAKÉSZ tag is közreműködött a szerkezet gyártásában több magyar szponzorral, valamint a Pécsi Egyetemmel együtt.

A Solar Decathlont (Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny) 2002-ben az USA Energiaügyi Minisztériuma indította útjára azzal a céllal, hogy a fiatalok kreativitására és innovatív képességeire építve az egyetemi kutatók együttműködjenek az ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiatakarékos házakat tervezzenek, amelyek a fenntarthatóság mintái lehetnek. A versenyen újonnan létrejövő “zöld”, fenntartható otthonok inspirációt adnak a jövőben felépülő otthonok számára. 

A pécsi csapat 2022-es Solar Decathlon verseny épületének a Lungs of the City (a város tüdői) nevet adták. 
Az épület az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet.

A MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthont tizennégy nap alatt kell újra felépíteniük a német versenyhelyszínen az egyetemistáknak az építésben együtt dolgozó vállalkozások segítségével. 

A pécsi csapat szintén Kondor Tamás vezetésével 2019-ben már részt vett a versenyen, ahol közösen a Miskolci Egyetem és az algériai Blida Egyetem diákjaival hoztak létre egy modern fenntartható újragondolt kádárkockát, mely 4 díjat hozott a csapatnak.

A Pécsi Egyetemmel több magyar vállalkozás dolgozott együtt a projekt tervezésénél és megvalósításában. 
Büszkék vagyunk arra, hogy a MAKÉSZ (“Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetsége”) aktívan részt vett a projekt megvalósításában. 

Videó a Makész korábbi elnökének és Dr. Kondor Tamás beszédéből, valamint a bokréta elhelyezése:

 

Pár kép a díjazott épületről: (a kis képre kattintva megtekinthető nagy méretben)

3 Makész védjegyes vállalkozás is szponzorálta a verseny épület megvalósítását, melynek keretében a munkadíjakat támogatásként biztosították. 
Bergerházak Zrt. készítette a verseny épület faszerkezetes födémszerkezetét, hőszigetelt falait és a tetőszerkezetét, a Kp Sales House Kft gyártotta az épület (PuzzleHome) modul acél vázszerkezetét, a gépészeti teret és a kültéri lépcső vázszerkezetét, a Németh Fa Kft gyártotta és szerelte a külső prémium fa nyílászárókat, a naptér födémszerkezetét és a teraszt.

Részt vettek a Makész tagjai közül a projektben az Interhaus- Barta Kft és a Biokay Kft vállalkozások. 

Az ÉVOSZ nagyvállalatai közül ketten, a Kész Csoport és a Mapei Kft pénz adománnyal járult hozzá a sikeres gyártáshoz. Rajtuk kívül még 62 vállalat szponzorálja a projektet a hallgatók sikere érdekében!
A szállítást a Waberer’s szponzorrációjával valósítják meg, mert összesen 14 kamion kell a kulcsrakész épület szállításához. 

A házat a verseny helyszínén 14 nap alatt kellett megépíteniük valós méretben, az előregyártás és előépítés során létrehozott elemekből. 
A PTE MIK udvarán mintegy 60%-os készültségig szerelték össze az innovatív megoldásokkal (pl. naptér, oxigéntermelő „homlokzat”, gyökérzónás víztisztítás, szürkevíz-hasznosítás, a belsőépítészeti megoldások közül pl. a térnyerő ágy stb.), passzív energiafelhasználással, a karbonsemlegességet minden tekintetben megközelítő házat, amelyet 14 kamionnal szállítanak Németországba. 

A versenyépületet az előzsűri beválasztotta abba a nyolc épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részese lesz a Wuppertal-i Fenntarthatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek.

A helyszíni összeszerelésnél a magyar csapat nagy hátránnyal indult, mert a szervező ország kőművesei elrontották a fogadószint méretét és két nap késedelemmel lehetett munkába állni és így két nappal tovább lehetett a munkát is végezni.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb