Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Biokay konferenciák

Faépítészet a klímavédelmi célok érdekében

SAJTÓKÖZLEMÉNY 

Nagy érdeklődés mellett zajlott le az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), a Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás vállalatok Szövetsége (MAKÉSZ) és partnereik szervezésében Tökölön megrendezésre kerülő az „A jövő faépítészete” szakmai napok. 

A résztvevők megismerhették a legújabb Európai Uniós klímavédelmi programokat, a különböző építési technológiák előnyeit, valamint a természetes építőanyagok hazai építésgazdasági szerepét. „A faépítészet népszerűsége folyamatosan növekszik, de nagyon sok edukációs munka vár még az iparágra, mert sokan nincsenek tisztában a faházak előnyeivel, alkalmazási lehetőségeikkel” – emelte ki Dipl. Ing. Georg Lange, az Európai Készházgyártók Szövetségének ügyvezetője. 

Koji László ÉVOSZ elnök még erősebb összetartást kért a készházépítő vállalkozások részéről a következő nehéz hónapokban, és az edukáció fontosságát emelte ki. 

A KP Sales House Kft. tököli üzeme adott otthont az ÉVOSZ és szakmai tagozata, a MAKÉSZ, valamint a HuGBC, a Kp Sales House Kft., a NaturicaGroup Kft. és a STEICO által közösen szervezett kétnapos rendezvénynek. 

A Green Deal értelmében 2030-ra 40% -kal kell csökkenteni CO2 kibocsátásunkat, 2050-ig pedig az építőiparnak el kell érni a teljes CO2 semlegességet. Ebben a favázas szerkezetek és a fa, valamint a természetes alapú hőszigetelések jelentős szerepet töltenek be. A kétnapos rendezvényen résztvevő Európai Készház Szövetség ügyvezetője szerint hazai és európai szinten is szükséges a piaci szereplők, kormányzati döntéshozók és a magánszemély építtetők részére ismertetni a faépítészet előnyeit és technológiai lehetőségeit. Annak érdekében, hogy az építőipari szereplők és a lakosság is jobban megismerhesse a készházépítést, az Európai Készház Szövetség egy Memorandumot adott ki, melyben összefoglalja a technológia előnyeit és lehetőségeit.

A különböző Európai országokban eddig nem létezett egységes standard a készházakat illetően, ennek pótlására jelenleg kidolgozás alatt áll egy, a készházakkal szemben tanúsított követelményrendszer, melynek várható megjelenése 2023. év vége.

A karbonsemlegesség eléréséhez szükséges célkitűzéseket a magyar kormány is kiemelten előtérbe helyezi – hangsúlyozta Osváth Gábor Dezső, az ÉKM Építésgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkárságának Építésinnovációs főosztályvezetője. A környezeti kihívások miatt lényeges cél a körforgásos gazdaság előtérbe helyezése, az energiahatékonyság és a hulladékgazdálkodás minél komplexebb elősegítése, amelyek közép- és hosszútávon átalakítják a termelésünket, a környezetünket és helyünket a gazdaságban. A Nemzeti Építésgazdasági Stratégiában is előtérbe kerül a vályog, a fa és a kender alapú anyagok használata. 

További lényeges feladat az építési termékrendelet, mely jelenleg az Európai Unió részéről kidolgozás alatt áll, és amely esetén ugyancsak cél a természetes alapanyagok használata, a körforgásos gazdaság előtérbe helyezése. A jövőben küszöbértékek kerülnek majd harmonizált szabványként meghatározásra, amelyeket az egyes termékeknek teljesíteniük kell. Ezentúl nem teljesítménynyilatkozat lesz a kiadandó dokumentum elnevezése, helyette bevezetésre kerül a „Teljesítmény és megfelelősség értékelési nyilatkozat”. 

Borka Árpád MAKÉSZ elnökségi tag sürgette, hogy a döntéshozók mihamarabb definiálják a moduláris házak, a mobilházak, a konténer házak fogalmát, mert ennek hiánya az építtetők és az engedélyező hatóságok részéről is probléma az eligazodásban, és az egyes gyártók termékei nem összemérhetők. Sok olyan gyártó létezik a hazai és nemzetközi modul és mobilházas piacon, melyek termékei semmilyen követelményt nem teljesítenek, emiatt alkalmasak a megrendelők félrevezetésére és a piac torzítására. 

A rendezvényen a banki finanszírozás kérdése is felmerült, mivel ezek a házak gyorsabban átadásra kerülnek, a jelenlegi banki rendszer viszont több hónapon át elhúzódó, több szemlét igénylő, szakaszos finanszírozásra van berendezkedve.

A MAKÉSZ várja a megbízható referenciákkal rendelkező, új készházas vállalkozások jelentkezését.

A rendezvényről részletes háttéranyag mellékelten található, melyben a képek és a dokumentumok is elhelyezésre kerültek. Ide kattintva olvashatja a részletes sajtó anyagot…

***

Budapest, 2023. szeptember 25. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb