Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BIOKAY BLOG

Minden amit a tető hőszigetelés rétegrendjével kapcsolatban tudni kell

ISOLENA 100% birkagyapjú hőszigetelés a szarufák között. Forrás: ISOLENA

Magyarországi viszonylatban találkozhatunk olyan megoldásokkal, ahol a tetőtér egy használatban lévő lakrész, de olyanokkal is, ahol kihasználatlan térként van jelen. Amennyiben a tetőtér nincs és nem is lesz lakótérként kiépítve, akkor egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás a födém vízszintes hőszigetelése. Például egy szeglemezes tető esetében gyors és minden rést tökéletesen kitöltő hőszigetelést jelentenek a befújásos hőszigetelések (STEICOzell farost és STEICOfloc cellulóz hőszigetelés de ma már létezik ETA minősített szalma hőszigetelés is az osztrák Sonnenklee-től.  A befújásos hőszigetelések bedolgozása speciális erre a célra gyártott befújógépekkel és szakkivitelezők által történik.

STEICOzell Befújásos hőszigetelés fenyőfából, gyors, hulladékmentes és minden rést tökéletesen kiszigetel

Megfontoltan vágjunk bele a hőszigetelésbe

A hőszigetelés leginkább a téli hónapokban jön elő, de amennyiben igazán hatékony hőszigetelést szeretnénk akkor legalább annyira fontos a nyári hőség elleni védelem is. A szélsőséges időjárási körülmények ellen ugyanis ez a leghatékonyabb védekezés, már ami a megfelelő lakókörnyezet kialakítását jelenti. A megfelelően megválasztott hőszigetelés alacsony hőátbocsátási tényezővel, nagy anyagsűrűsséggel és nagy hőtároló kapacitással rendelkezik így képes megbirkózni a legforróbb nyári időszakokkal és a téli fagyos napokkal is. Mindezeken túl a jól megválasztott hőszigetelés még az épület hangszigetelését is javítja és kizárja a külső zajforrásokat is. 

Ahhoz, hogy a legjobb eredményt érhessük el mindenképpen ajánlott rendszerben gondolkodni és fontos a  szakszerű és professzionális kivitelezés is.

Mielőtt megkezdenénk a munkálatokat, mérjük fel az adott lakóingatlan állapotát. Csak így tudjuk meghatározni, hogy a szerkezet mely részein lehet a legégetőbb a probléma. Ma már rendelkezésre áll számos fajta, természetes alapanyagból készült hőszigetelő anyag, melyeket bátran használhatunk a korszerűsítés során.

Ezek az anyagok kiváló paraméterekkel rendelkeznek, így funkciójukat kifogástalanul ellátják. Sőt, sok esetben szintetikus társaikkal ellentétben még jobb értéket is képesek produkálni. Termékkínálatunkban számos környezetbarát építőanyag típust megtalálhat. Ezek felhasználásával nem terheli meg az ingatlant használó emberek egészségét, illetve a környezetet sem.

A megfelelő tető rétegrend kialakítása

Ahhoz, hogy megfelelő rétegrendet tudjunk kialakítani a tetőszerkezet hőszigetelése során, fontos megvizsgálni, hogy beépített-e a tetőtér vagy sem. Illetve azt is, hogy belülről a szarufák között, vagy a szarufák fölött szeretnénk elhelyezni a hőszigetelést. A homlokzati falak hőszigetelése ma már bevett szokásnak számít, de sokan megfeledkeznek arról, hogy a lakásban lévő hő nagy részét a fűtési szezonban, a tetőtéren keresztül veszíthetjük el.

Erre a problémára jelenthet megoldást az, hogyha szigeteljük a tetőteret. Válasszon a sokrétűen felhasználható, környezetbarát hőszigetelő anyagok közül, amiket nemcsak a tetőtér, hanem akár a homlokzat hőszigetelésére is alkalmazhat.

Szarufa fölötti hőszigetelés rétegrend: 1.szarufák 2. deszkaborítás 3.párafékező fólia 4. STEICO farost táblás hőszigetelés 5.STEICO szarufa fölötti hőszigetelő tábla 6.ellenlécezés 7.lécezés 8.tetőfedés

A természetes hőszigeteléseket tartalmazó rétegrend kialakítása során az egyik legfontosabb szempont, a páratechnikailag nyitott szerkezet, hogy a lakótér felől a külső részek felé kell megnövelni a beépítendő anyagok páraáteresztő képességét. Ennek megfelelően válasszuk meg a sorrendet és a szükséges kiegészítőket.

Fontos, hogy a megfelelő sorrendben helyezze fel az anyagokat

Annak érdekében, hogy a kívánt hatást érjük el, a felhasználandó anyagok sorrendjét érdemes lehet akár szakember segítségével is tisztázni. A lakásban rengeteg páratermelő tevékenységet végzünk, amitől ajánlott megóvni a hőszigetelő anyagot, ezt a mennyezet fölé helyezett párafékező fólia segítségével tehetjük meg. Fontos, hogy ezt a réteget védjük, hiszen ha nedvessé válik a hőszigetelő anyag, akkor már nem látja el funkcióját.

Ugyanezen gondolat mentén, főként az olyan felújításoknál, ahol nem tudjuk a korábban beépített fóliákat cserélni és azok működése már nem 100%-os, akkor hasznos az úgynevezett páravariábilis membránok használata. Ezen membrán a páraterhelés mértékétől függően képes akár teljesen nyitott is lenni, de a hirtelen nagy páraterhelések alatt akár teljesen párazáró is.

Amennyiben kérdése merült volna fel a fentiekkel kapcsolatban, kérje bátran szakértőink segítségét. Vagy igényelje ingyenesen elérhető profi felújítási tippeket tartalmazó digitális kiadványunkat a Felújítók Katalógusát a képre kattintva:

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb